Rendszerüzenet

Csoportjaink

A Szivárvány csoport

„ A szeretet Istentől van” 1 János 4,7
Csoportunkba, a Szivárvány csoportba 29 tanköteles korú gyerek tölti mindennapjait, akiket az Úrtól kapott szeretettel veszünk körül. Hétköznapjaink változatosak, sokszínűek. A gyerekek kreatívak, ötletgazdagok, eszközöket, anyagokat biztosítunk számukra, melyekkel alkotnak, dramatizálnak, táncokat koreografálnak. Nincs számunkra lehetetlen. A játékos tapasztalatszerzések alkalmával új ismereteket szereznek a gyerekek, melyeket beépítenek játékaikba, ezzel fejlődik kreativitásuk, értelmi képességük, gondolkodásuk, rácsodálkoznak az ok-okozati összefüggésekre, felismerik – és megfogalmazzák azokat. Szeretnek barkácsolni, építkezni, bábozni, rajzolni, festeni, szeretik a logikai feladatokat, a társas- és kártyajátékokat. Szeretik az óvodát és egymást is a gyerekek a Szivárvány csoportban.

A Bárányka csoport

Hálatelt szívvel számolhatok be a Bárányka csoportos gyermekek óvodakezdéséről. Újonnan induló kiscsoportunkban 20 kisgyermek szülei voltak felénk bizalommal, és ránk bízták legféltettebb kincsüket, a 2,5 – 3 éves gyermekeiket. A befogadást a fokozatosság és folyamatosság elvét szem előtt tartva, szülői segítséggel valósítottuk meg. Minden édesanya élt az anyás befogadás lehetőségével. Eleinte hangos sírástól visszhangzott a csoportszobánk és öltözőnk, de a napok múlásával kialakult felénk a gyermekek bizalma. Egy-egy betegség még nehezíti az óvodai beilleszkedést, de mára már mosolyogva érkeznek óvodába. Nagyon ragaszkodóak, szívesen játszanak csoporttársaikkal. Az őszi hónapokban nagyon szerettek játszani a falevelek közé rejtett őszi termésekkel, szeretnek óvónői segítséggel diót törni, gyurmázni, mondókázni, verselgetni és énekelni. Kíváncsiak, érdeklődőek, nyitottak a felkínált tevékenységek iránt. A napi áhítatokon figyelmesen hallgatják a felnőtteket, ügyesen megtanulták a kötött imádságainkat és keresztyén gyermek énekeinket. Sokszor látom őket őszintén örülni. A teremtéstörténetről való beszélgetések és éneklések során ragyogó arccal hallgatták, hogy minket is Isten teremtett. Egyik alkalommal az áhítat végi imámban megköszöntem a gondviselést, a szeretetet, a teremtett világot, és azt, hogy megteremtett minket és a szüleinket a mi Mennyei Atyánk. Az egyik kislány hangosan kiegészítette imámat: „Meg Larát is.” (A kistestvérét.)
Áldott legyen az Úr református óvodánkért, ahol már ilyen kicsinyek is hallhatnak Isten szeretetéről.
SOLI DEO GLORIA

Osváthné Katona Zita
óvodapedagógus

A Csengettyű csoport

A nevelési év kezdete előtt az újonnan érkező gyermekek családjaikat látogattuk meg, amely során megismerhettük a gyermekeket és a családtagjaikat, így betekinthettünk a csöppségek otthoni életébe, illetve megtapasztalhattuk, hogy milyen körülmények között nevelkednek. A befogadási időszakot 8 gyermek kezdte meg a csengettyű csoportban, azonban a hetek és a hónapok múlásával folyamatosan érkeznek az új gyermekek is, így a csoportba jelenleg 13 gyermek jár. A befogadás során az első napokban a gyermekek a szüleikkel együtt pár órát töltöttek el az óvodában, amely során megismerkedhettek a csoportszobával, valamint felfedezhették a rendelkezésükre álló játékokat és eszközöket. Ezt követően a gyermekekkel már csak rövidebb ideig maradtak a szüleik, így a távozásuk után igyekeztük családias és meghitt légkörben befogadni a csöppségeket. Kiemelt feladatunk a gyermekek számára érzelmi biztonságot nyújtani, amely megnyilvánul a rájuk való figyelésben, az őket érdeklő dolgokról való beszélgetésekben, a testközelség, illetve a tekintet által kimutatott szeretetben. Nyitott szívvel várjuk az új gyermekeket januárban az óvodás éveik közös megkezdésére. Hálásak vagyunk az Úrnak ezen gyermekekért és a szüleikért egyaránt.
Takács Péterné, Pipó Mariann, Szabóné Mészáros Anikó
(a Csengettyű csoport dolgozói)

Csillag csoport bemutatkozása

2018-2019-es nevelési évben 25 kisgyerek jár a Csillag csoportba, akik 3-4 évesek. Második éve vannak együtt a gyerekek, akik reggelente örömmel várják egymást. A kisfiúk lelkesen veszik birtokba az építőszőnyeget, ahol garázst, autópályát, állatkertet, tornyokat építenek és különböző járművekkel tudnak autózni. Sokan szívesen sütnek-főznek a babakonyhában. A Csillag csoport cukrászdájában finom muffinok, torták készülnek, amiket érdemes megkóstolni. Az orvosi rendelőbe saját készítésű mentőautóval szállítják a betegeket a gyerekek, ahol az alapos kivizsgálás után garantált a gyógyulás. Nagy sikere van a különböző kreatív társasjátékoknak, melyet a gyerekekkel közösen készítünk el.
A gyerek nyitottak, érdeklődők, a tevékenységekbe jól motiválhatók. Szeretnek kipróbálni különféle vizuális technikákat, szívesen hallgatnak meséket, kedvelik a mondókákat, verseket, vidám gyerekdalokat.
Élményszerző kirándulásokat, sétákat az aktuális témánkhoz igazítjuk, így sok érdekes helyre sikerült már eljutnunk: Nyíregyházi Állatkertbe, Hajdúsági Múzeumba, gyermekkönyvtárba, cukrászdába, virágüzletbe, védőnőhöz és még egy nagyon jól képzett vakvezető kutya bemutatóját is megtekinthettük a tornateremben.
Istenünk gondoskodó szeretetéért napi áhítatokon mondunk köszönetet a gyerekekkel együtt. A Csillag csoport vezérigéje egész évben elkísér bennünket: „Az Úr az én erősségem!”
/ Zsolt.27,1/